Waar moet je aan voldoen?
Een concrete toelichting op de nieuwe European Accessibility Act (EAA)
Je hebt ervan gehoord, maar wat betekent EAA nu voor jou?
De European Accessibility Act is sinds 28 juni 2025 van kracht. Vanuit de eindgebruikers die moeite ervaren met het gebruik van online media vinden wij erg fijn. Echter, voor organisaties die online media inzetten is het niet altijd duidelijk wat ze nu moeten met de EAA. Informatie die je online vindt is niet altijd even toegankelijk. We helpen je op weg met de antwoorden op de 8 meest gestelde vragen.
Wat houdt de nieuwe wet (EAA) in?
Sinds 28 juni 2025 is de EAA van kracht in alle Europese lidstaten, dus ook in Nederland. Vanaf dat moment zijn organisaties verplicht om digitale communicatie zo vorm te geven, dat personen met beperkingen er zonder belemmeringen gebruik van kunnen maken.
Voor wie geldt de EAA?
Elke private organisatie die producten of digitale diensten levert aan consumenten in de EU is verplicht om zich aan de EAA te houden. Heeft je organisatie minder dan 10 werknemers of minder dan € 2 miljoen jaaromzet? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk vrijgesteld.
Op welk product of digitale dienst is de EAA van toepassing?
De EAA is van toepassing op elk product of digitale dienst dat publiek toegankelijk is en informatie, communicatie of transacties mogelijk maakt. In essentie vallen hier nagenoeg alle websites, apps en pdf's onder.
Websites of applicaties als een intranet of interne app voor medewerkers zijn niet verplicht om aan de EAA te voldoen.
Waar moet ik volgens de EAA aan voldoen?
- Jouw digitale diensten (websites, apps, e-commerce, etc) moeten voldoen aan WCAG 2.1 AA criteria. Deze criteria zorgen ervoor dat jouw techniek, UX en content toegankelijk zijn.
- Je audit in hoeverre jouw dienst voldoet aan de criteria. De uitkomsten hiervan documenteer je in auditbevindingen.
- In een Plan van Aanpak geef je aan hoe en wanneer eventuele testbevindingen aangepakt worden.
- Je organiseert een contactmogelijkheid voor gebruikers die vragen hebben. Daarnaast richt je een klachtenprocedure in.
- Je publiceert een Toegankelijkheidsverklaring waarin je voor jouw digitale dienst de huidige status benoemt. Hierbij geef je ook aan hoe je omgaat met de criteria waar je nog niet aan voldoet. Daarnaast vermeld je contactgegevens en de klachtenprocedure.
- Jaarlijks voer je een nieuwe audit uit en pas je jouw Toegankelijkheidsverklaring hierop aan.
Waarom zou ik me aan de EAA houden?
De nieuwe wet is uiteraard in het leven geroepen om het voor de grote groep gebruikers die een beperking ervaart, eenvoudiger te maken om online deel te nemen. Gemiddeld is dit 20% van je doelgroep, die vaak simpelweg vergeten wordt. Structurele aandacht hiervoor is uiteraard zowel belangrijk als een kans.
Daarnaast controleert de ACM op naleving van de nieuwe wet. Het niet houden aan de wettelijke eisen, betekent dat je een kans op boete loopt.
Aandacht voor digitale toegankelijkheid is in de wet vastgelegd. Kies je er bewust voor om er niet aan te voldoen, dan riskeer je negatieve publiciteit. Voor veel organisaties levert dat een groot afbreukrisico.
Ik heb gehoord over een overgangsregeling. Hoe zit dat?
Voor producten of digitale diensten die vóór 28 juni 2025 zijn ontwikkeld, geldt inderdaad een overgangsperiode van 5 jaren. Hier wordt het echter wat complexer: de overgangsperiode is namelijk wél op EU-niveau bepaald, maar nog niet doorvertaald naar Nederlandse wetgeving. Europese wetgeving is echter prevalent, dus de overgangsregeling is ook binnen Nederland van toepassing.
Wil je hier meer over weten? Zie Artikel 32 in de Europese richtlijn.
Pas je in de overgangsperiode een product of digitale dienst significant aan, door bijvoorbeeld een nieuwe feature toe te voegen of redesign door te voeren? Dan geldt vanaf dat moment dat je je product of digitale dienst volledig aan WCAG 2.1 AA criteria moet voldoen.
En wat als ik een overheidsorganisatie ben?
Overheden zijn sinds 2020 al verplicht om aan WCAG 2.1 AA criteria te voldoen. Dit is geregeld binnen de Web Accessibility Directive (WAD). Er was een overgangsregeling voor overheden, maar die is inmiddels verlopen. Alle producten en digitale diensten van overheden moeten dan ook volledig voldoen aan de digitale toegankelijkheidscriteria uit WCAG 2.1 AA.
Ok. Ik snap het denk ik, maar hoe begin ik voor mijn organisatie?
Het doel van de wet is duidelijk en concreet. De implementatie en de impact ervan op jouw organisatie zijn dat vaak niet. We snappen dat digitale toegankelijkheid en compliance aan de nieuwe wet EAA als complex kan aanvoelen. Laat ons je helpen. Scan jouw webpagina of plan een gratis consult. We helpen je graag.
Benieuwd hoe jouw website ervoor staat?
Zet een eerste stap en kijk hoe digitaal toegankelijk jouw webpagina is.